Home  /  Natuur en milieu  /  Sterilisatie van zwerfkatten

Sterilisatie van zwerfkatten


Talloze gezinnen in onze stad hebben één of meerdere katten. Sommigen daarvan worden zwerfkatten die leven in afgesloten binnentuinen, soms vrij op straat, verlaten pleinen en kerkhoven. De meeste van deze dieren waren oorspronkelijk huiskatten. Zij zijn weggelopen of bewust door hun eigenaar op straat gezet. Hier en daar hebben zich echte kolonies gevestigd van soms wel tientallen katten. Al jaren veroorzaken zij overlast voor de buurt. Dit leidt nogal eens tot dieronvriendelijke acties en burenruzies. Ieder jaar neemt het aantal kittens enorm toe. Veel tamme katjes worden weggegooid, in dozen in het bos gezet, uit de auto langs de weg gedumpt of zelfs verminkt of gedood.
 
Maar ook vele in het wild geboren kittens overleven in buurten waar goedhartige mensen hen voeden. Het vermenigvuldigingsproces is begonnen. Wat als liefdadigheidswerk begon, wordt een belastende taak. Dat was niet de bedoeling, maar de natuur gaat zijn gang. Zonder menselijk ingrijpen kan de toestand echter nooit veranderen …

Sterilisatiebeleid

Ons stadsbestuur pakt al meer dan 15 jaar het zwerfkattenprobleem aan. Concreet betekent dit dat bij alle meldingen van zwerfkatten, die bij het stadsbestuur binnenkomen, er onmiddellijk contact wordt opgenomen met de melders. Een stadsarbeider gaat dan zo snel mogelijk ter plaatse om de zwerfkatten met behulp van vangkooien te vangen. Vervolgens worden ze door een dierenarts gesteriliseerd of gecastreerd en daarna weer op dezelfde plaats uitgezet. Enkel ernstig zieke katten worden geëuthanaseerd. De zwerfkatten krijgen een knip in hun oor zodat duidelijk is dat ze gesteriliseerd/gecastreerd zijn.
Hiervoor vragen wij de medewerking van alle inwoners. Kent u locaties waar zwerfkatten zitten dan kunt u de milieudienst contacteren.

Hoe kunt u nog helpen?

Heeft u een huiskat? Laat ze dan steriliseren of castreren. Dit lijkt misschien een dure oplossing, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het is een éénmalige gebeurtenis in een kattenleven. U moet dus ook maar één keer betalen. U bespaart uzelf en uw kat een heleboel ongemakken. Uw kat zal ook weinig last hebben van de kleine ingreep. Gecastreerde katers en gesteriliseerde kattinnen zijn veel meer huisgebonden. Ze zwerven minder en vechten minder. Ze lopen minder risico op besmettelijke ziekres als kattenleucose of kattenaids. Gecastreerde katers maken geen nachtlawaai. Ze zorgen niet voor stankoverlast want ze hebben minder de neiging overal te sproeien. Een gesteriliseerde kattin heeft minder last van melkkliertumoren. Ze is niet meer vruchtbaar en wordt niet meer krols.